dimarts, 27 d’abril del 2010

Intel·ligència emocional

Des de l’assignatura de processos i contextos educatius ens han proporcionat diversos articles que parlen sobre la Intel•ligència emocional, o bé quocient emocional. Com que ho he trobat molt interessant faré una síntesi sobre les idees, extretes dels articles que he llegit.
Les competències principals de la intel•ligència emocional o els cinc manaments de la intel•ligència emocional, com es refereix en el text són:

1. El coneixement de les pròpies emocions
2. Capacitat de controlar les emocions
3. Capacitat de motivar-se a un mateix
4. Reconeixement de les emocions alienes ( Empatia)
5. Control de les relacions socials


L’article diu “ L’emoció i la intel•ligència ja no son incompatibles. Segons els últims estudis, per ser llest i triomfar no hem de reprimir els sentiments, si no canalitzar-los adequadament.”
Per arribar a tenir èxit en el futur, no tan sols val amb un alt coeficient intel•lectual (aporta un 20%) si no que compta la capacitat de viure i controlar els nostres sentiments, és a dir el COCIENTE EMOCIONAL.
Una revolució científica assegura que les emocions tenen un paper molt important a la hora de prendre decisions.
Un home que en sap molt d’això és Daniel Goleman, professor de Psicologia en la Universitat de Harvard. Qui a escrit un llibre anomenat “La intel•ligència emocional”. Actualment, dirigeix uns programes a varies escoles de estats units on ensenya als nens a resoldre conflictes controlar impulsos i desenvolupat les leses habilitats socials.
Las persones amb un alt CI (coeficient intel•lectual) són ambicioses, productives, despreocupades pels altres i incomodes amb la sensualitat. En canvi, les persones amb un alt CE (coeficient emocional) són més obertes, extravertides i alegres, es comprometen amb la resta de persones i les causes, son responsables, simpàtiques, es senten bé amb si mateixes i amb les persones del seu voltant.

Per últim intentaré explicar on es troba cadascuna d’aquestes parts al nostre cervell i com funciona.
El CI es troba al neocòrtex, a les capes més superiors del cervell. En canvi la zona emocional es troba a les profunditats del centre del cervell (amígdala), al sistema límbic.
Els neurocientífics han descobert que el circuit cerebral, permet que una senyal del que hem vist o sentit es dirigeixi a la amígdala sense passar pel neocòrtex, on es produeix les decisions racionals. Això permet que la amígdala produeixi al seva resposta i es en aquets casos quan actuem sense pensar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada